Агенция за регионално икономическо развитие - Стара Загора

За трети път Стара Загора става част от формата Europe Code Week със събитието Zara Code Week

37364103 2149280938659050 153597887454904320 n

За трети път международният формат Europe Code Week (Европейска седмица на програмирането) намира своето издание в Стара Загора. Tретото издание на формата е вече познатото на старозагорци събитие Zara Code Week, което намира своето трето издание на 20.10 събота от 10:30 в ZaraLab (бул. „Княз Александър Батенберг №28). Докато в предишните две издания на формата се концентрираше повече върху практическата и приложна страна на програмирането и информационните технологии, то тази година организаторите са подбрали по-различен подход, който цели да „запали" искрата на интереса у хората към областта на информационните технологии.

В рамките на събитието трима специалисти от IT сферата ще споделят своите лични истории на хора, които не са имали професионален профил или насоченост към тази сфера, но в последствие са я открили и са станали едни от най-добрите в своята област. След мотивационните истории ще има демонстрация за възможностите за прилагане на технологията като ефективен инструмент за неформално образование. Идеята на инициативата е да популяризира професиите в бранша на информационните технологии сред хора, които нямат никакъв опит в областта на програмирането. Целта е тези умения да станат по-популярни и по-малко тайнствени и да се организират срещи между хора с учебна цел. Целта ни е да привлечем ученици,студенти, родители, учители, предприемачи за участие в прояви и уроци по програмиране и свързани с него умения. Партньор на събитието е европейски информационен център Европа Директно Стара Загора Europe Direct - Stara Zagora

В рамките на събитието личните си истории за кариерно развитие в IT сферата ще споделят:

1) Петко Петков - Петко е най-често разпознаван като инициаторът на ZaraLab – хакерспейсът в Стара Загора. Има над 10 години професионален опит в сферата на софтуерната разработка, ръководител на няколко R&D екипа, работи като системен архитект по множество IoT проекти за индустрията и сградната автоматизация, в контекста на умните градове и Индустрия 4.0. През последните години се включва в редица социални каузи, като неговата мисия е прилагането на повече дигитални решения в ежедневието на гражданите, чрез обучения и практически занятия, които организира. Петко е инициатор на старозагосрката група в TheThingsNetwork и основна движеща фигура за създаването на безплатна LoRa мрежа в града.

2) Петър Петров - Петър е на 26 години с дългогодишен опит в програмирането. Понастоящем е React native developer в Xogito. Лектор на множество събития, Петър обича да споделя своите знания. Водил е и собствен курс по разработка на Android приложения. Той ще сподели интересен личен опит за това как е попаднал в сферата на програмирането след като преди това е завършил и правил нещо коренно различно.

3) Динко Динков - Той е на 35 години и се занимава с програмиране от малък, но през далечната 2007 година успява да превърне своето хоби в професия. През последните 5 години това включва предимно уеб програмиране - C#, .NET, ASP.NET MVC и MSSQL. От над 2 години е мениджър на отдел "iVHC" в "eDynamix Bulgaria". Откакто e на тази позиция, програмирането остава малко на по-заден план или по-точно казано не е толкова интензивно както преди.

В свободното си време се отдава на семейството си и понякога на футбол, баскетбол, тенис на корт/маса, боулинг, филми, музика, компютърни игри и още много други. Той ще разкаже за собствената си кариера, но също така ще сподели и повече за обучителната програма на eDynamix Bulgaria, през която са минали доста хора без опит в IT сектора, за да станат завършени специалисти в компанията.

4) Орлин Димитров - Орлин е на 27 години и цял живот се е занимавал с техника. За него професията и хобито се сливат в едно и също измерение. В последните 8 години е запален по роботика и изкуствен интелект, а в свободното си време организира кръжоци и летни училища по роботика с колеги от цялата страна. Тази година фокусът на неговата работилница ще бъде алтернативното образование. Повече ще разберете на място, но ще загатнем с името на темата: "Алтернативно образовние, чрез кодене, писане и поене с поялник!"

Всички лектори са добре познати лица на българската IT сцена и имат опит във водене на лекции и работилници за ученици и младежи.

За повече информация може да се обръщате към Венелин Добрев - 0885 877 636/ 0876 001 840

Пълна програма и информация за събитието можете да намерите във Facebook събитието. Събитието е безплатно и няма нужда от предварителна регистрация.

europedirect

sesp-banner

greeninfranet logo for office printing color

logo-prisma

mir-large

logo selska

tedxsz

magazine-startus