Агенция за регионално икономическо развитие - Стара Загора

Среща на Бизнес Съвета на Китай и държавите от Централна и Източна Европа

Представители на делегации на тринадесет страни от Централна и Източна Европа и Китай взеха участие в учредителната среща на Бизнес Съвета организирана по време на първия ден от Европейския икономически конгрес в Катовице.

На срещата присъстваха представители на две български институции – г-н Васил Тодоров (Българска търговско-промишлена палата) и г-н Теодор Дечев (Асоциация на индустриалния капитал в България).

- Това е голямо предизвикателство, а в същото време и възможност да се укрепи позицията на страната ни в рамките на многостранните отношения на линията Европа - Китай. Бизнес съветът ще бъде практичен инструмент за обмен на информация, както и платформа за изпълнението на бизнес начинания - подчерта Божена Любинска-Каспшак, председател на Полската агенция за развитие на предприемачеството (PARP), организация, на която е поверена функцията на координатор на работата на Съвета.

Решението за създаването на Бизнес съвета бе взето на срещата на върха на държавните глави от Централна и Източна Европа и Китай в Белград през декември 2014 г. Това поредната инициатива, която се вписва в широкото и комплексно Китайско - Европейско сътрудничество във формула "16 + 1".

- Полша приветства и е съавтор на тези инициативи, виждайки в тях много възможности не само за двустранните отношения на държавите от ЦИЕ с Китай, но също така и за разширяване на отношенията в групата на тези страни, особено по отношение на съвместни инициативи към Китай - подчерта по време на срещата Заместник министър-председател и Министър на икономиката на Полша Януш Пиехочински.

В състава на Съвета влизат бизнес институции на страните от Централна и Източна Европа и Китай. В организираното в Катовице учредителното заседание на Съвета присъстваха 16 институции от 13 страни от ЦИЕ и Китай.

Целта на Съвета е да насърчи икономическото сътрудничество в областта на взаимните инвестиции, търговия и технологично сътрудничество, както и балансирането на икономическия обмен между своите членове. От особен интерес на Бизнес съвета е насърчаването и развитието на взаимните икономически отношения на равнището на малките и средните предприятия (МСП).

- Бизнес Съвета ЦИЕ Китай ще изпълнява положителна роля в създаването на многостранен подход във формулата 16 +1, организация на съвместни икономически семинари, обмен на информация за условията за правене на бизнес с Китай и между нашите страни, информиране за важни събития, свързани с насърчаването на търговията във формулата "16 + 1 "- каза вице-премиерът Януш Пиехочински.

По време на срещата, участниците имаха възможност да обменят опит и да представят профили на институциите, които те представляват. Първото заседание на Съвета беше посветено на взаимното разбиране и приемане на подходящи процедури за дейността на новосъздадената структура. По време на презентациите на всяка от институциите бяха представени предходен опит на икономическото сътрудничество по линията на Централна и Източна Европа и Китай, както и бъдещи съвместни бизнес начинания.

На откриването на работата на Съвета присъстваха и специални гости, в това число Заместник министър-председател и Министър на икономиката на Полша, г-н Януш Пиехочински; Заместник-министърът на външните работи на Република Китай, г-н Ванг Чао; г-жа Катажина Кацперчик, вице-министър в Министерството на външните работи на Полша, която е отговорна за координацията на сътрудничеството във формулата 16 + 1, както и министри от няколко държави от региона.

Проведеният на 20-22 април VII Европейски икономически конгрес в Катовице е един от най-големите бизнес събития в тази част на Европа. По време на тридневните дебати на Конгреса присъстваха над 6000 гости от цял свят.

Източник: Полска агенция за развитие на предприемачеството (PARP)

europedirect

sesp-banner

greeninfranet logo for office printing color

logo-prisma

mir-large

logo selska

tedxsz

magazine-startus