Новини

Продължава конкурсът на „Български пощи“ ЕАД “ Най-красиво писмо до Дядо Коледа“

Продължава конкурсът на „Български пощи“ ЕАД “ Най-красиво писмо до Дядо Коледа“

Краен срок за изпращане на писмата до Дядо Коледа - 12 декември 2020г.

Всяка година, поддържайки връзка с екипа на щедрия белобрад дядо, „Български пощи" ЕАД организира конкурс за най-красиво писмо до Дядо Коледа. Хиляди деца отправят своите съкровени желания, думи на благодарност и вълнуващи послания към любимия старец.

Discover Stara Zagora region – revealing investment environment and potential opportunities

logoSZ

On 24. November 2020 the municipality of Stara Zagora together with Industrial Zone Zagore organizes a webinar with the topic Discover Stara Zagora region – revealing investment environment and potential opportunities. It is aimed at presenting Stara Zagora as an investment destination with special focus on IT sector, automotive and agriculture sector with focus on wine production. For registration please use the this link. 

Here you can find the agenda and a short presentation of the event. 

Речта на Маргарет Тачър пред Общото събрание на ООН на 8/11/1989

Както екипът ни анонсира и обеща, публикуваме видео-записа със субтитри на български език на речта на Маргарет Тачър за необходимостта от съвместни и координирани действия в сферата на климата, произнесена пред Общото събрание на ООН на 8/11/1989.

Видеото е достъпно тук.

Нова рубрика започва в ефира на радио Стара Загора – Минутите на Зелената сделка

RadioSZ Zeneni minutiНова рубрика започва в ефира на радио Стара Загора – Минутите на Зелената сделка. Тя се осъществява съвместно с информационен център Европа директно – Стара Загора и ще се излъчва всяка сряда между 7,30 и 7,45 часа. 

Започваме този проект, водени от желанието да получавате повече обективна и актуална информация по един от най-значимите за региона въпрос и с убеждението, че именно информацията е най-силното оръжие, когато говорим за проблемни и полемични теми. 

Информация, предоставена от инж. Щерьо Щерев по време на Обществения диалог Нов енергиен микс, 28.09.2020 г.

По молба на инж. Щерьо Щерев ви предоставяме инфомация, която той беше подготвил и представи в резюме по време на "Обществения диалог Нов енергиен микс", който се проведе в Стара Загора на 28.09.2020 г.

Линк за достъп до документите. 

Previous Next

Съдбата на въглищните централи бе една от темите на предаването БИЗНЕС.БГ по БНТ

Юлиан Попов, старши политически съветник на Европейската климатична фондация и Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенция за регионално икономическо развитие - Стара Загора, участваха в предаването на БНТ БИЗНЕС.БГ, което се излъчи на 30.09.2020 г. .
Темата на дискусия бе съдбата на въглищните централи. Тема, дискутирана в детайли и на събитието, организирано в Стара Загора на 28.09.2020 г. - Обществен диалог за прехода към нисковъглеродна икономика. Може да гледате запис на страницата на предаването БИЗНЕС.БГ
Запис на предаването можете да намерите ТУК
 
Информация: bnt.bg

Обръщение на проф. Ингрид Шикова по време на “НОВ ЕНЕРГИЕН МИКС" - ОБЩЕСТВЕН ДИАЛОГ ЗА ПРЕХОДА КЪМ НИСКОВЪГЛЕРОДНА ИКОНОМИКА В ОБЛАСТ СТАРА ЗАГОРА. на 28.09.2020г.

С удоволсвтие споделяме с вас обръщението на проф. Ингрид Шикова, което тя отправи по време на откриването на “НОВ ЕНЕРГИЕН МИКС" - ОБЩЕСТВЕН ДИАЛОГ ЗА ПРЕХОДА КЪМ НИСКОВЪГЛЕРОДНА ИКОНОМИКА В ОБЛАСТ СТАРА ЗАГОРА. на 28.09.2020г.
Изказваме искрени благодарности на проф. Шикова за прекрасните думи!
Обръщението можете да прочетете ТУК.
The speech in English available HERE
Previous Next

Възможности за финансиране на проекти за подпомагане на прехода на регион Стара Загора към беземисионна икономика

На 29 септември 2020 г. в амфитеатралната зала на Регионална Библиотека "Захарий Княжески", Стара Загора, се проведе обучение на тема "Възможности за финансиране на проекти за подпомагане на прехода на регион Стара Загора към беземисионна икономика". 

Обучението бе организирано от Черноморски изследователски енергиен център (ЧИЕЦ) в рамките на проект TRACER, финансиран от програма Хоризонт 2020 на Европейския съюз. . Датата бе избрана неслучайно и обучението бе своеобразно продължение на провелия се на 28.09.2020 г. “НОВ ЕНЕРГИЕН МИКС" - ОБЩЕСТВЕН ДИАЛОГ ЗА ПРЕХОДА КЪМ НИСКОВЪГЛЕРОДНА ИКОНОМИКА В ОБЛАСТ СТАРА ЗАГОРА, организиран съвместно от АРИР - Стара Загора, чрез проект DeCarb (финансиран по програма Interreg Europe), ЧИЕЦ, проект TRACER  и David Holding, проект GreenDC (програма Хоризонт 2020).

Срещата бе открита от Ангел Николаев, управител на ЧИЕЦ, който представи накратко проекта.  Събитието стартира с представяне от Славчо Нейков от Института за енергиен мениджмънт на Фонда за справедлив преход и териториалните планове за справедлив преход и как те ще очертаят пътя за преминаване към нисковъглеродна икономика в регионите в преход. Темата е изключително интересна и предизвика обширна дискусия сред присъстващите. Събитието премина към представяне на възможностите за общините за финансиране по линия на Европейската инвестиционна банка. Представтел на банката, г-жа Борислава Габровска предостави презентация, която споделяме тук, и от която може да се проследи какви финансиращи инструменти са предвидени от банката. Д-р Румяна Грозева от АРИР - Стара Загора допълни информацията и говори за предизвикателствата пред регион Стара Загора по пътя на декарбонизация и преход към нисковъглеродна икономика, за важността на стратегиите за развитие и готовността на местните власти, бизнеса и научните среди за готови и жизнени проектни идеи, които да се предложат за финансиране по линия на новия фонд. В последвалата дискусия местните власти изразиха сериозен интерес към съвместна работа и получаване на допълнителна информация. Важността на темата бе нееднократно подчертана и споделена от всички участници, които се обединиха зад идеята, че повече яснота за стратегия на национално ниво ще е полезна за планиране на конкретни мерки в региона.

В дискусията също се включиха експерти от МОСВ, които представиха приоритетите на новата Оперативна програма Околна среда (ОПОС) 2021-2027 г. В ОПОС приоритетът не е декарбонизацията, а чистият въздух, като при изпълнението на проектите ще се реализират значителни спестявания на вредни емисии, които ще имат общ положителен ефект върху българските градове.

Дискусионната част приключи с няколко по-важни извода:

  • необходимост от стратегическа рамка за развитие на енергетиката в региона;
  • необходимост от времева рамка за прехода към нисковъглеродна икономика;
  • необходимост от съвместна работа на бизнес - местна власт – академична общност;
  • необходимост от по-конкретна информация и яснота за бъдещите планове за справедлив преход.

  

Презентация Славчо Нейков, Институт за енергиен мениджмънт

Презентация Борислава Габровска Европейска инвестиционна банка (на английски език)

Previous Next

Диалог за нисковъглродна икономика в Стара Загора събра проекти, организации, национални и международни експерти, бизнес, наука и местна власт

На 28 септември 2020 г. Агенция за регионално икономическо развитие в Стара Загора (проект DeCarb, финансиран по програма Интеррег Европа) в сътрудничество с Черноморския център за енергийни изследвания (проект TRACER, финансиран по програма Хоризонт 2020) и Давид Холдинг Инк. (Проект GreenDC, финансиран по програма Хоризонт 2020) организираха “НОВ ЕНЕРГИЕН МИКС" - ОБЩЕСТВЕН ДИАЛОГ ЗА ПРЕХОДА КЪМ НИСКОВЪГЛЕРОДНА ИКОНОМИКА В ОБЛАСТ СТАРА ЗАГОРА.

127 General Stoletov Street,
6000 Stara Zagora, Bulgaria
tel. (+359 42) 605007
E-mail: office@szeda.eu

Privacy Policy

Search