Агенция за регионално икономическо развитие - Стара Загора

26 участници се включиха в Climathon 2016 в Стара Загора

unnamed 2

На 28 и 29-ти октомври Стара Загора стана единственият български град, който се включи в Climathon – предприемаческо събитие с екологична насоченост, което търси иновативни идеи за намаляване на замърсяването на въздуха в градската среда. Жителите на над 120 града от различни точки на планетата се изправиха в битка, чрез иновативно мислене  и инициативност да подобрят условията за живот в градовете.  Събитието бе своеобразен 24-часов маратон, в който иноватори, студенти, предприемачи, инженери от цяла България работиха по зададена предварително тема.

България намери своето място на световната екологична карта чрез събитието в Стара Загора, организирано от Cleantech Cluster, партньорите от Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора, Европейски информационен център Europe Direct Stara Zagora и генералните спонсори от „Загорка“ АД. В събитието с включиха 26 участници от различни възрасти, които представиха своите екологични бизнес идеи за намаляване на замърсяването в градовете. Добро впечатление направи това, че голяма част от участниците бяха ученици, които с голям ентусиазъм се включиха в събитието и с това за пореден път показаха, че бъдещето е в ръцете на младите.

Наградата за най-добра идея грабна Даниел Русев и неговият отбор с проекта Smart Grow. Smart Grow е иновативна, лесно приложима инсталация за отглеждане на достъпна, здравословна храна за всеки, базирана на комбинация от агрокултура, аквакултура и IoT. Още по-любопитното е, че Smart Grow не изисква почва, тежки селскостопански машини и химикали, като технологията може да се използва както на професионално ниво, така и за лични нужди. 

unnamed 1

Не по-малко достойно се представиха и останалите 6 екипа с техните иновативни идеи за справяне с проблема на замърсяване в Стара Загора:

  1. 1.Haos - универсална дигитална нервна система, базирана на IoT, за нуждите на производителите и интеграторите на "умни" решения за дома
  2. 2.Landtech - on-line платформа предоставяща информация на собствениците на къщи как, с какво и по кое време да засадят своята малка зеленчукова или плодова градина, за да постигнат максимална продукция
  3. 3.Save & Save - мобилно приложение анализиращо потреблението на консуматорите на ток в дома и даващо предложения за ефективно потребление с цел намаляване на консумацията
  4. 4.Solar Pump - технология използваща генерираната и изпусната топлинна енергия вследствие работата на външните тела на климатичните инсталации
  5. 5.RcycleR - мобилно приложение, учещо децата чрез игрови подход да изхвърлят отпадъците си разделно
  6. 6.Plasticome - мобилни домове,  построени от рециклирана отпадъчна пластмаса

В унисон с екологичната насоченост на Climathon 2016 непосредствено преди старта на събитието бе проведена и  церемония по награждаване на Загорка Зелен фонд 2016. За шеста поредна година, инициативата на „Загорка“ АД, награди най-интересната идея за по-добра ефективност при използването на вода и енергия. 

20 YEARS Stara Zagora Regional Economic Development Agency

REDA is determined in accordance with Art. 2 NGO’s Act as a non-profit organization for the public benefit to the objectives and tasks set out below:

The main objective of the REDA - Stara Zagora is to support the development and implementation of mechanisms to manage the process of successful integration into the European community of local and regional authorities and businesses in the region through policies development at regional and local level aimed at sustainable development of the region and stimulate economic development, including:

Read more...
 

Certificates

certificate-1.jpg fdi-strategy-stara-zagora.jpg micro-fdi-strategy-stara-zagora.jpg

Contact Us

127 General Stoletov Street,
6000 Stara Zagora, Bulgaria
tel. (+359 42) 605007,
fax (+359 42) 638075,
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

10 USEFUL TIPS ON HOW TO GET YOUR PROJECT FUNDED

 

10 RULES FOR WRITING SUCCESSFUL PROJECT PROPOSAL

You can count on us for:

  • Elaboration of manuals and procedures concerning project management;

    READ MORE...

Upcoming

No events

europedirect

logo selska

tedxsz

banner160x80-en