Агенция за регионално икономическо развитие - Стара Загора

Стара Загора получи добра оценка от Европейската комисия и Световната банка по време на съвместно събитие в града.

IMG 3596

Стара Загора получи добри оценки за развитието на икономиката, бизнеса и направените инвестиции от представители на Европейската комисия и Световната банка у нас.

„Много е окуражаващо да чуя какво се прави от ръководството на Община Стара Загора по отношение на икономическото развитие на района. Като регионален представител на Световната банка в България, за мен е важно да осигуря пълен достъп на вашата страна до всички възможности, които Банката предоставя. През миналата година разработихме нова стратегия и рамка за нашата съвместна работа“, заяви днес в Стара Загора, по време на дискусията „България през 2017 г.: възможности за растеж”, постоянният представител на Световната банка за България Тони Томпсън.

Част от програмата на събитието бе и организираната обществена консултация по проект INNOGROW, финансиран от програма INTERREG Europe, като целите и резултатите на проекта бяха представени от изпълнителния директор на Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора, д-р Румяна Грозева. В презентацията си  д-р Румяна Грозева представи възможностите за внедряване на иновации на микро и малки фирми, развиващи дейност в селски общини. На форума, който се проведе в зала „П.Р. Славейков” на Община Стара Загора присъстваха още заместник кметовете Красимира Чахова и Иванка Сотирова, Председателят на Общинския съвет Емил Христов, представители на общините от областта, работодателски и бизнес организации, неправителствения сектор.

Икономическият съветник в представителството на Европейската комисия у нас Георги Янакиев представи препоръките към България в рамките на Европейския семестър, по отношение на бизнеса,борбата със сивата икономика, недекларирания труд, събираемостта на данъците и социалния сектор. Единият от проблемите пред икономическото развитие на България е недостига на работна ръка и Европейската комисия препоръчва прилагане на активни политики за ангажиране на младите хора.

„В Стара Загора има много инициативи за предоставяне на качествено образование на ромското население. Тук има добри практики, които могат да бъдат разпространении в други общини като добрър пример, за направеното тук“, каза още Янакиев.

По време на дискусията беше откроен фактът, че България е една от страните, които най-много се възползват от инструментите за подпомагане на малкия и средния бизнес, а област Стара Загора е на второ място след София по използване на финансовите инстументи за стимулирането му.

INNOGROW Interreg Europe logo QUADRI

20 YEARS Stara Zagora Regional Economic Development Agency

REDA is determined in accordance with Art. 2 NGO’s Act as a non-profit organization for the public benefit to the objectives and tasks set out below:

The main objective of the REDA - Stara Zagora is to support the development and implementation of mechanisms to manage the process of successful integration into the European community of local and regional authorities and businesses in the region through policies development at regional and local level aimed at sustainable development of the region and stimulate economic development, including:

Read more...
 

Certificates

certificate-1.jpg fdi-strategy-stara-zagora.jpg micro-fdi-strategy-stara-zagora.jpg

Contact Us

127 General Stoletov Street,
6000 Stara Zagora, Bulgaria
tel. (+359 42) 605007,
fax (+359 42) 638075,
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

10 USEFUL TIPS ON HOW TO GET YOUR PROJECT FUNDED

 

10 RULES FOR WRITING SUCCESSFUL PROJECT PROPOSAL

You can count on us for:

  • Training courses in project management (on site or open house trainings);

    READ MORE...

Upcoming

No events

europedirect

sesp-banner

greeninfranet logo for office printing color

logo-prisma

mir-large

logo selska

invest-en

tedxsz

magazine-startus

banner160x80-en

Loading ...